torsdag 1 oktober 2009

Receptutmaningen - köttfärssås med hemlagad tomatbas

Hej, här kommer min varian av köttfärssås. Tomatsåsen passar utmärkt att bara äta som den är till pasta eller zuchiniplattor. Det tar ett tag att göra tomatsåsen så passa på och gör en stor sats och frys in i fryspåsar och värmt den genom att lägga påsen i varmt vatten!

Köttfärssås med Hemlagad Tomatbas, ca 4-6/8 portioner (beroende på vad den äts till)

400-500 g köttfärs
1 köttbuljongtärning (gärna ekologisk)
valfri kryddning; spiskummin, paprikapulver etc. (Kan väljas bort)

Tomatsås:
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
2st 500g krossadtomater
2st lagerblad
salt och peppar

1. Skala och skär löken och vitlöken i tunna skivor. Fräs rödlöken i olivolja ( en generös mängd) på låg värme tills den har lös upp sig så att den är i princip en enda röra. behövs inte röra om ofta men har koll så att den inte bränds.

2. Lägg i vitlöken och låt fräsa med ett tag, akta så att den inte bränds. Häll i de krossadetomaterna och lagerbladen. Salta och peppra efter smak, en nypa salt och peppar borde räcka.

3. Låt koka upp och vrid sedan till låg värme och låt sjuda tills allt vatten har dunsat bort och såsen är tjock, ca 1h.

4. Fräs köttfärsen på hög värme, smula ned buljongen och tillsätt valfri(a) krydda(or). När färsen är klar häll den i den färdiga tomatsåsen. Smaka av med salt och peppar.

Itadakimasu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar